×

Allergia

Az emberek egy kis része allergiás a földimogyoróra és/vagy a diófélékre. Az allergiás reakció mindenkinél más és más formában jelentkezik: az enyhe bőrirritációtól az akár légzési és keringési zavarokkal járó anafilaxiáig terjedhet. Kisgyerekek néha „kinövik” az allergiát, főleg a tehéntejjel és tojással szemben, de a diófélékkel szembeni allergia általában végleges állapot. Ezért különösen fontos a termékinformációk pontos megadása.

Mi az allergia?

Az allergia alapvetően egy, általában különböző fehérjékre adott, túlzott immunreakció. Amikor a szervezetbe nemkívánatos anyag kerül, az extrém antitestképződést eredményez, amik megtámadják az antigénként érzékelt fehérjét. Ez a reakció vált ki változatos tüneteket, például bőr- vagy nyálkahártya-irritációt.

Allergének feltüntetése az élelmiszerek csomagolásán

2005 novembere óta új szabályok vonatkoznak az élelmiszerek címkézésre az Európai Unióban. Összegyűjtötték az allergiás reakciót potenciálisan kiváltó 14-féle összetevőt, és amennyiben egy termék valamelyiket tartalmazza, azt a gyártó köteles feltüntetni a csomagoláson.

A legtöbb gyártó külön listán jelzi a termékben fellelhető allergéneket.