×

Megfelelő testsúly

A földimogyorót és egyéb dióféléket rendszeresen fogyasztók általában egészségesebb testsúllyal rendelkeznek a nem fogyasztóknál. Felfedeztek arra utaló jeleket, hogy a magvak közvetlenül hozzájárulnak a fogyáshoz, de ennek pontos folyamata még nem ismert. Lehetséges magyarázatok a magas fehérje- és rosttartalomból adódó laktató hatásuk, kedvező befolyásuk a zsírégetésre, illetve alacsony glikémiás indexük. Tehát a magvak beillesztése a mindennapi étkezésbe nemcsak élvezetes, de még az ideális testsúly elérésében/megőrzésében is segíthet.

Testtömegindex

A testtömegindex (Body Mass Index, BMI) azt mutatja meg, hogy a testmagasság és testsúly közötti arány egészségesnek mondható-e. Kiszámolási módja: testsúly (kg) / testmagasság2 (m). Egy 65 kg‑os, 167 cm magas ember indexe így 65 / (1.67 × 1.67) = 23.4. Egészségesként elfogadott tartománya 18,5-25. 18,5 alatt kóros soványságról, 25 felett túlsúlyról beszélünk.

Egyensúlyban

A túlsúlyos emberek aránya világszerte ugrásszerűen növekszik. Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) szerint több mint egymilliárd fő túlsúllyal él napjainkban, és ez a szám egyre nő. Ennek legfőbb oka a nem megfelelő táplálkozás: rendszertelen, egyhangú étkezések, és a túl kevés testmozgás. Az egészséges testsúly csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek, a cukorbetegség és bizonyos rákfajták kialakulásának kockázatát. A napi kalóriaszükségletet a kor, nem, fizikai aktivitás és az aktuális testsúly határozza meg. Általánosságban a felnőtt nők szükséglete 2000, a férfiaké 2500 kalória naponta.

A földimogyoró és az egyéb diófélék, valószínűleg magas fehérje- és rosttartalmuknak köszönhetően, segíthetnek az egészséges testsúly fenntartásában.