×

Cukorbetegség

A földimogyoró és egyéb diófélék fogyasztása, alacsony glikémiás indexüknek köszönhetően, segíthet megelőzni a 2-es típusú diabétesz kialakulását.

A glikémiás index azt a sebességet jelzi, amivel egy élelmiszerből az emésztés során cukor nyerhető ki. Az alacsony indexű ételek a vércukorszint lassú megemelkedését és visszaállását teszik lehetővé, míg a magas indexűek inkább hirtelen megugrást és visszaesést okoznak.

A vércukorszint erőteljes ingadozása gyakran vezet a szükségesnél nagyobb mértékű élelmiszer-fogyasztáshoz, ezáltal elhízáshoz, a túlsúly pedig a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának egyik kockázati tényezője. A magvak jól beilleszthetők az alacsony glikémiás indexű diétába, elsősorban ami zöldségekből, gyümölcsökből, hüvelyesekből, teljes kiőrlésű gabonából készült, valamint kevés hozzáadott cukrot tartalmazó termékekből épül fel.

A cukorbetegség egyre gyakoribbá válik

Világszerte egyre több ember él diabétesszel. Jelenleg a 2-es típus fordul elő leggyakrabban, amit általában a nem megfelelő életmód és táplálkozási szokások okoznak. A cukorbetegség megnöveli a szív- és vesebetegségek és a látásproblémák kialakulásának kockázatát.

Mi a cukorbetegség?

A cukorbetegség egy anyagcserezavar, amely elégtelen inzulin-elválasztás miatt alakul ki, és folyamatosan megemelkedett vércukorszint jellemzi. Normális működés esetén a vércukorszintet az a hasnyálmirigy által termelt inzulin hormon szabályozza. A például étkezés következtében megemelkedett vércukorszintre válaszul inzulin termelődik és lecsökkenti azt az átlagos értékre.

Cukorbetegekben a hasnyálmirigy nem termel elég inzulint (1-es típus), vagy a szervezet nem tud megfelelően reagálni rá (2-es típus).

A cukorbetegségre még nem született végleges gyógymód, vagyis az érintetteknek napi szinten kell kezelniük tüneteiket. A 2-es típusra általában kedvezően hat a megfelelő testsúly elérése. Ha a betegséget nem ellenőrzik és kezelik megfelelően, szövődményeket okozhat a keringési rendszerben, a szemekben és a vesékben.

Következő
Allergia