×

Egészséges környezet

Egyre többen ismerik fel, hogy bolygónk egészségének megőrzése közös felelősségünk. Ha odafigyelsz a környezetre, azzal saját magadra és családodra is vigyázol. Az élelmiszertermelés a globális szén-dioxid-kibocsátás egyharmadáért felelős, és erősen befolyásolja olyan ökoszisztémák sorsát, mint például az esőerdők. Kevesebb hús és tejtermék fogyasztásával te is csökkentheted a környezetterhelést. A növényi eredetű táplálékok, köztük a magvak, csekélyebb hatást fejtenek ki, ezért jó alternatívát jelentenek.

Olvasd el az alábbi tippeket arról, hogyan illeszkednek a diófélék a környezetbarát életmódba!

1. Hús helyett fogyassz magvakat

A hústermelés jelentős szén-dioxid-kibocsátást okoz, ami kedvezőtlenül hat a környezetre. Már azzal is segítesz, ha heti egy-két napon lemondasz a húsevésről. A magvak a húsokhoz hasonlóan gazdagok fehérjében, de környezetkímélőbb választást jelentenek. Környezetre gyakorolt hatásuk a legtöbb más húspótlóénál (hal, sajt, tojás) is kisebb.

2. Vásárolj és főzz takarékosan

Annyi élelmiszert vásárolj és főzz meg, amennyire ténylegesen szükséged van. Egy átlagos háztartásban a megvásárolt élelmiszerek 10%‑át dobják ki felhasználatlanul, ez 45‑60 kg/fő/évet jelent. Tekintetbe véve az élelmiszeripar energiaigényességét és szén-dioxid-kibocsátását, ez a pazarlás még inkább kirívó.

Egy átlagos háztartásban a megvásárolt élelmiszer 10%‑a megy veszendőbe.

3. Körültekintően tárold az élelmiszert

Egy élelmiszer javasolt tárolási módja mindig fel van tüntetve annak csomagolásán. A magvakat alapvetően könnyű hosszú távon frissen tartani. Felbontás után a földimogyoró 3-4 napig, a többi dióféle kb. egy hétig tárolható. a csomagolást légmentesen visszazárva viszont akár több hétig is frissek és ízletesek maradnak. A Nutline visszazárható csomagolásai éppen ezt a célt szolgálják!

4. Vásárolj kevesebb légi úton szállított élelmiszert

A szupermarketekbe sok termék külföldről érkezik. A lágy gyümölcsöket és a friss fűszernövényeket gyakran légi úton szállítják, míg a hosszabb távon elálló burgonya, alma, banán és diófélék általában hajón érkeznek. Utóbbi sokkal környezetkímélőbb megoldás, szignifikánsan kisebb CO2-kibocsátással. Válaszd te is a tartósabb élelmiszereket a repülővel szállítottak helyett.