×

A szív egészsége

A magvak segíthetnek a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében. Több tanulmány vizsgálta ezt a kapcsolatot, és az eredmények szerint a védő hatás már napi kb. egy marok (25g) dióféle fogyasztásánál jelentkezhet Legfontosabb alkotóelemeik a zsírok, antioxidánsok és élelmi rostok.

Jó zsírok

A magvak jelentős mennyiségben tartalmazzák a „jó” telítetlen zsírsavakat; teljes zsírtartalmuk 80‑90%‑át ezek teszik ki. Hozzájárulnak a vér lipidértékeinek javulásához és csökkentig a kardiovaszkuláris megbetegedések kockázatát.

Az antioxidánsok és a rostok előnyös hatásai

Az antioxidánsok védik szervezetünket az úgynevezett szabad gyököktől amelyek, sejtkárosító hatásuk miatt, szerepet játszanak a szívbetegségek kialakulásában. Ismert antioxidánsok a cink, a C- és az E-vitamin. Más növényi alapú táplálékokhoz hasonlóan a magvak is számos antioxidánst tartalmaznak, e mellett rosttartalmuk is hozzájárul a szív egészségéhez. A diófélék, a teljes kiőrlésű gabonák után, az élelmi rostok elsődleges forrásai.

A magvak magas antioxidáns-tartalma segíti a szabad gyökök megkötését.

Szív- és érrendszeri betegségek

Az együtt kardiovaszkuláris betegségeknek nevezett elváltozások jelentik a vezető elhalálozási okot a nyugati világban. A rizikófaktorok közül nem mindegyiken tudunk változtatni (öregedés, genetikai hajlam), mások viszont, mint az elhízás, a magas vérnyomás vagy a magas koleszterinszint, kontrollálhatóak.

A kardiovaszkuláris betegségek megelőzéséhez ajánlott az egészséges táplálkozás, megfelelő mozgás, visszafogott alkoholfogyasztás és a dohányzás (aktív és passzív) elkerülése.

A magvak segíthetnek a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának csökkentésében.

Következő
Cukorbetegség