×

Csökkenthető a földimogyoró-allergia kialakulásának kockázata?

Egy brit-amerikai kutatócsoport tanulmánya szerint a földimogyoró-allergia kialakulásának kockázata kisgyermekkorban befolyásolható. Az elmúlt tíz évben a nyugati országokban megkétszereződött a földimogyoróra allergiás gyermekek száma, és a növekvő tendencia Ázsiára és Afrikára is érvényes. A tudósok arra voltak kíváncsiak, megelőzhető-e az allergia kialakulása, mivel a már létrejött érzékenység általában az érintettek egész életén át fennáll.

Az eredmények egészen különlegesek: úgy tűnik, egy gyermek életének első öt évében lehetséges akár 70‑86%‑kal csökkenteni a földimogyoró-allergia kialakulásának kockázatát. Ehhez a földimogyoró rendszeres, kis mennyiségű fogyasztása szükséges.

A kísérletben 628, 4 és 11 hónapos kor közötti, potenciálisan allergiás gyermek vett részt. Mind hordoztak valamilyen hajlamosító tényezőt, például tojásallergiát vagy ekcémát. Szúrásteszttel kiszűrték azokat, akik mutattak bőrreakciót a földimogyoróra: 530 negatív és 98 pozitív eredmény született. Ezután a résztvevőket két csoportra osztották: az egyik csoport 5 éves koráig nem ehetett földimogyorót, a másiknak hetente 6 g fogyasztását írták elő egy vagy két étkezésben.

Az eredmény: a földimogyorót nem fogyasztó csoport 13,7%­‑ánál fejlődött ki földimogyoró-allergia ötéves korukra. Ezzel szemben a rendszeresen fogyasztók között mindössze 1,9% volt ez az arány. Hasonló arányokat figyeltek meg azoknál, akik már a kutatás kezdetén mutattak bőrreakciót a földimogyoróra: az eltiltottak 35,3%‑a, a fogyasztók 10,6%‑a lett allergiás.

Összegzés: a vizsgálat konklúziója, mely szerint a gyermekek rendszeres földimogyoró-fogyasztással hozzászoktathatóak ehhez a finom és egészséges maghoz, minden szülő számára reménykeltő. A földimogyoró-mentes étrend ellenben még növelheti is az allergia kialakulásának kockázatát. Ezekből az eredményekből azonban még nem szűrhetünk le konkrét táplálkozási javaslatokat. További vizsgálatok szükségesek idősebb gyermekekkel, illetve olyanokkal, akiknél különlegesen magas az allergia kialakulásának esélye.

Forrás:

Du Toit G et al.: Randomized Trial of Peanut Consumption in Infants at Risk for Peanut Allergy. N Engl J Med. 2015; 372(9):803-13.