×

Biomarkerek a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen

A magvak rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a keringési rendszer egészségéhez. Ezt általában jó zsírsavösszetételüknek tulajdonítják, egyes tanulmányok azonban egy másik elem szerepét hangsúlyozzák: az antioxidánsokét. Az antioxidánsok biomarkerek, amelyek a szabad gyökök semlegesítésével védik a sejtjeinket. Közéjük tartozik az E-vitamin és a polifenolok, amelyek másodlagos fitokemikáliák* és fitoszterolok**. A földimogyoróban található béta szitoszterol például két enzim képződését serkenti, amelyek az oxigéngyökök (pl. hidrogén-peroxid) lebontásával óvják a vörösvértesteket. A magvak antioxidatív potenciálját erősíti, hogy többféle antioxidánst is tartalmaznak, amelyek együtt erősebb hatást fejtenek ki, mint külön-külön.

Szintén az antioxidánsoknak köszönhető, hogy a diófélék segíthetnek csökkenteni az LDL koleszterinszintet. A „rossz koleszterinként” is ismert vegyület szerepet játszik az érelmeszesedés kialakulásában, ami szívrohamot és stroke-ot okozhat. Az antioxidánsok visszafogják az LDL koleszterin oxidációját.

*növényi eredetű bioaktív vegyületek, amelyek egy élelmiszer egyéb komponenseivel való kölcsönhatásban az adott élelmiszerben speciális védőhatást fejtenek ki [forrás: https://orvosilexikon.hu/]
**koleszterinszint-csökkentő hatású vegyületek

Forrás:

Ros E.: Nuts and novel biomarkers of cardiovascular disease. Am J Clin Nutr, 2009, 89 (suppl): 1649S–56S