×

Tudtad, hogy a földimogyoró fogyasztása hozzájárulhat a minőségi étkezéshez?

A földimogyoró fogyasztása elősegítheti a szervezet jobb fehérje-, vitamin- és ásványianyag-ellátását. Ezt a konklúziót vonta le egy a Pennsylvania Egyetem gondozásában megjelent tanulmány, amelyhez közel 15.000 fő kétnapos fogyasztási naplóit elemezték. Megállapították, hogy a földimogyorót fogyasztók esetében a nem fogyasztóknál magasabb a következő tápanyagok bevitele: fehérje, egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak, élelmi rost, A-vitamin, E-vitamin, folsav, kalcium, magnézium, cink, vas.

Szintén kimutatták, hogy ugyan a földimogyorót fogyasztók energia-bevitele is magasabb, a testtömegindexük mégis alacsonyabb a nem fogyasztókénál. Ez azt jelenti, hogy nem találtak negatív kapcsolatot a földimogyoró-evés és a testsúly alakulása között. A kutatás eredményeinek alapján kijelenthető, hogy a földimogyoró fogyasztása emeli a táplálkozás minőségét.

Forrás:

Griel AE. et al.: Improved diet quality with peanut consumption. J Am Coll Nutr., Dec 2004