×

A földimogyoróban található fehérjék megvédhetnek az elhízástól

Elhízás akkor alakul ki, ha a bevitt kalóriák száma meghaladja a szervezet szükségletét. Vajon miért nem érezzük meg időben, hogy már eleget ettünk? A fogyasztott élelmiszerek minősége, különösen a fehérjetartalom fontos szerepet játszik ebben. A Sydney Egyetem 2011ben megvizsgálta a fehérjetartalom étvágyra és kalóriabevitelre gyakorolt hatását. 22 vékony testalkatú embernek adtak különböző fehérjetartalmú ételeket 4 napon keresztül. Megállapították, hogy a legkevesebb fehérjét tartalmazó ételeket fogyasztó tesztalanyok a többieknél több kalóriát vittek be. Az alacsony fehérjetartalmú diéta következtében a telítettségérzet gyorsabban elmúlik, ezért megnövekszik az élelmiszer-fogyasztás. Ha fehérje helyett magas zsírtartalmú ételek kerülnek a tányérra, az tovább növeli a kalóriabevitelt, és ezzel az elhízás kockázatát.

A fehérjeszükséglet állati és/vagy növényi forrásból fedezhető. A földimogyoró kimondottan gazdag fehérjében – 100 grammjában 25 g fehérje található. Sokféleképpen felhasználható: jól kombinálható például gabonafélékkel, akár egy müzli összetevőjeként. A földimogyoró beépítése az étrendbe ezáltal segítheti a megfelelő fehérjebevitelt és az elhízás megelőzését.

Forrás:

Gosby AK et al.: Testing Protein Leverage in Lean Humans: A Randomised Controlled Experimental Study. PLoS ONE (2011), 6: e25929