×

A földimogyoróban található fehérjék segíthetnek a terhességi cukorbetegség megelőzésében

A terhességi cukorbetegség egyre növekvő probléma az egészségügyben: az Egyesült Államokban a terhességek 7%ánál fordul elő ezzel kapcsolatos komplikáció. A cukorháztartás szabályozásában fontos szerep jut a fehérjéknek, ezért egy amerikai kutatás 2013ban kielemezte a fehérjefogyasztás és terhességi cukorbetegség kialakulása közötti kapcsolatot.

A vizsgálat alapját a „Nurses Health Study II” képezte. Ez a sorozat 1989-től kezdődően több mint 100.000 amerikai nővér étkezési szokásait és egészségi állapotát követi nyomon rendszeres interjúk segítségével. 1991 és 2001 között 21.457-ből 870 esetben jegyezték fel terhességi cukorbetegség kialakulását olyan nőknél, akik a teherbe esést megelőzően egészségesek voltak. Az étkezési szokások összevetéséből arra a következtetésre jutottak, hogy az állati eredetű fehérjék, különösen a vörös húsok fogyasztása megnöveli a terhességi cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A diófélék, köztük a földimogyoró és a mogyoróvaj fogyasztása éppen ezzel ellenkezően hat: ha az étrendben az állati fehérje 5%át növényire cserélték, a kockázat 51%kal csökkent.

A magvak általában kitűnő fehérjeforrások, jelentős mennyiségben tartalmaznak egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat, rostot, magnéziumot, és meglehetősen alacsony a glikémiás indexük. Ezeket a tulajdonságokat a magasabb inzulinérzékenységgel és a cukorbetegség kialakulásának alacsonyabb kockázatával kapcsolják össze.

Forrás:

Bao W et al.: Prepregnancy Dietary Protein Intake, Major Dietary Protein Sources, and the Risk of Gestational Diabetes Mellitus. A prospective cohort study. Diabetes Care. 2013 Jul; 36(7): 2001–2008.