×

A mandula pozitív hatása a koleszterinszintre

A magas koleszterinszint a szív- és érrendszeri megbetegedések komoly kockázati tényezője. A megelőzés és a kezelés fontos része az étkezési szokások megváltoztatása, például a telített zsírsavak bevitelének csökkentésével. Több tanulmány is kimutatta, hogy a diófélék, köztük a mandula gyakori fogyasztása jótékonyan hat a koleszterinszintre. A mandula sajátossága magas élelmirost- és fehérjetartalma, illetve a magvak között legmagasabb E-vitamin-tartalma. Az E-vitamin antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően szerepet játszik a szívbetegségek megelőzésében.

Egy amerikaiak által végzett kísérlet 25, 13 és 41 év közötti résztvevő segítségével megvizsgálta, hogyan hat a szervezetre, ha az étrendet mandulával gazdagítjuk. A kiindulási állapotban valamennyi alanynak normális vagy enyhén magas volt a koleszterinszintje. A teszt ideje alatt mindannyian napi 2000 kalóriás étrenden éltek, de három csoportra osztották őket: az első egyáltalán nem kapott mandulát, a második az energiabevitel 10%át, a harmadik 20%át fedezte mandulából. A kimenetel az adagolással arányosan alakult: minél több mandulát fogyasztottak, annál kedvezőbb lett a koleszterinszintjük. A mandulát nem fogyasztó csoporthoz képest a legtöbbet fogyasztó csoport koleszterinszintje átlagosan 4,4%kal, a „rossz” LDL koleszterin szintje 7%kal csökkent, ami a szívbetegségek kockázatának 11%os csökkenésével egyenértékű.

Következtetésképpen elmondható, hogy a normális vagy enyhén megemelkedett koleszterinszinttel rendelkező felnőttek javíthatják vérzsírértékeiket, ha beépítik étrendjükbe a mandulát; minél többet fogyasztanak belőle, annál erősebb a jótékony hatás. Ezzel csökkenthetik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Forrás:

Sabaté, J. et al.: Serum lipid response to the graduated enrichment of a Step I diet with almonds: a randomized feeding trial. The American Journal of Clinical Nutrition, 2003, (1379–84)