×

Magvakkal a hatékonyabb gondolkodásért?

A magvak koleszterinszintre és keringési rendszerre gyakorolt pozitív hatásai már régóta ismertek, de lehetséges, hogy az agyműködést is serkentik? Egy 2017-es publikáció szerint a válasz egyértelműen igen: a diófélék rendszeres fogyasztása erősíti többek között a tanulással, gyógyulással és memóriával kapcsolatos agyhullám-frekvenciákat. A kutatás során a tesztalanyok külön-külön diót, mandulát, kesudiót, földimogyorót, pekándiót és pisztáciát fogyasztottak, majd elektroencefalogram (EEG) segítségével megmérték az agyhullámaik erősségét.

Megállapították, hogy a különböző magvak különbözőképpen hatnak az agyműködésre: a pisztácia például valamennyi közül a legerősebb gammahullám-választ váltotta ki, ami fontos szerepet játszik az érzékelésben, tanulásban, információ-megőrzésben és az alvás közbeni gyors szemmozgásban. A földimogyoró indukálta a legerősebb delta-választ, amely az egészséges immunrendszerrel, természetes gyógyulási folyamatokkal és a mélyalvással áll összefüggésben.

Ez alapján a magvak ugyanúgy előnyösen hatnak a kognitív folyamatokra, ahogy a szervezet többi részére is.

Forrás: Loma Linda University Adventist Health Sciences Center. “Consuming nuts strengthens brainwave function: Researchers find that nuts benefit the brain by enhancing cognition, memory, recall and rest.” ScienceDaily. ScienceDaily, 15 November 2017. <www.sciencedaily.com/releases/2017/11/171115091809.htm>.