×

Fehér kesudiós nugát

Hozzávalók

  • 200 g kesudió
  • 270 g cukor
  • 150 g méz
  • 1 tk vaníliás cukor
  • 1 tojásfehérje
  • 50 ml víz
  • 1 csipet só

Elkészítés:

  1. Óvatosan hevítsük a kesudiót egy serpenyőben, zsiradék nélkül, 5 percig. Tegyük őket át egy szitába és hagyjuk kihűlni.
  2. Sózzuk meg a tojásfehérjét, verjük fel, amíg merev nem lesz. Adjunk hozzá 20 g cukrot, folytassuk a felverést még egy rövid ideig.
  3. Közepes hőmérsékleten hevítsük fel a többi cukrot, a mézet és a vizet. Emeljük a hőfokot 143°C-ra, hagyjuk párolódni kb. 5 percig. Nem szabad nagyon megbarnulnia.
  4. Közepes hőfokon, nagyon lassan keverjük bele a cukorszirupot a tojásfehérjébe. Adjuk hozzá a vaníliás cukrot. Kevergessük még kb. 20 percig (lehet turmixszal is), hogy később megfelelően szilárd legyen.
  5. Forgassuk bele a kesudiót, mielőtt megszilárdul.
  6. Tegyük át egy sütőpapírral kibélelt formába, 1-2 napig pihentessük szobahőmérsékleten.
  7. Vágjuk kockára vagy szeletekre. Szobahőmérsékleten legalább 4 hétig eláll.
    Tipp: ne tegyük hűtőbe, mert a nedvesség miatt ragadóssá válhat.