×

PISZTÁCIAKRÉMES SZALAGOS FÁNK

Hozzávalók

Tészta
50 dkg liszt
8 dkg cukor
250 ml tej
2 dkg élesztő
7 dkg vaj
4 db tojássárgája
1 csipet só
1 ek rum
1 db citrom reszelt héja
olaj a sütéshez

Krém
5 dl tej
100 g cukor
1 csomag fehércsokoládés pudingpor
1 tk vaníliaőrlemény
150 g vaj
200 g pisztácia
ízlés szerint rum

Fahéj és porcukor a tálaláshoz

Elkészítés:

Tészta
A tejet felmelegítjük, az élesztőt egy teáskanálnyi cukorral 15 perc alatt felfuttatjuk benne.
A felfutatott élesztős tejet beleöntjük egy nagy tálba, hozzáadjuk a tojássárgáját, a reszelt citromhéjat, az olvasztott vajat és a rumot, összevegyítjük. Részletekben hozzászitáljuk a lisztet. Addig dagasztjuk, amíg hólyagos lesz.
Folpackkal lefedjük, meleg helyre tesszük és 1 órán át kelesztjük.
A tésztát még egyszer átdagasztjuk, és egy belisztezett deszkán egy centi vastagra nyújtjuk. A kinyújtott tésztát kör alakú szaggatóval kiszaggatjuk.
A fánkokat meleg helyre tesszük, és addig hagyjuk állni, míg a kétszeresükre nem dagadnak.
Forró olajban, oldalanként 2-3 percig sütjük.
Sütőrácson lecsepegtetjük, hagyjuk egy kicsit hűlni.

Krém
A pisztáciát univerzális aprítóban finomra daráljuk.
A pudingport elkeverjük a cukorral és a tejjel, sűrű pudingot főzünk belőle, ha besűrűsödött, hozzákeverjük a vaníliaőrleményt.
A vajat habosra keverjük, majd krém állagúra keverjük a pudinggal és az őrölt pisztáciával.
Nyomócsővel ellátott habzsákba töltjük és 30 percre hűtőbe tesszük.

A fánkokat fahéjas porcukorba forgatjuk és a pisztáciás krémmel megtöltve tálaljuk.

Recept: Marton Adrienn, Adri’s Kitchen
Fotó: Komáromi Annamária