×

Hot Cross Bun – angol fűszeres zsemle, extra meggydzsem recepttel

Hozzávalók 16 db-ra

Tészta

500 g liszt* (200g teljes kiőrlésű liszt, 300g fehér búzaliszt)
250 ml tej* (1,5%-os)
25 g friss élesztő
40 g vaj
1 db tojás
150 g cukor* (eritrit)
2 tk fahéj
1 tk őrölt szegfűszeg
1 db citrom reszelt héja
1 db narancs reszelt héja
1 csomag NutLine Happy Mix* (pörkölt mandula)

Kereszt

3 ek liszt
3 ek víz
Máz
1 dl víz
4 ek porcukor* (porcukor-helyettesítő)
Meggydzsem
35 dkg fagyasztott magozott meggy
15 dkg cukor
1 db citrom
1 tk fahéj

Egyéb

1 db tojássárgája
1 ek víz
1 ek olaj

Elkészítés:   

  1. A tejet meglangyosítjuk egy csipet cukorral és belemorzsoljuk az élesztőt, 15 perc alatt felfuttatjuk.
  2. Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, cukrot, fűszereket, egy csipet sót, a citrom- és a narancshéjat.
  3. A lisztes keverékhez adjuk az élesztős tejet, a tojást és az olvasztott vajat. Dagasztani kezdjük, közben belekeverjük a magvakat és aszalt gyümölcsöket. Addig gyúrjuk, míg selymes és elasztikus tésztát nem kapunk. Végezhetjük dagasztógéppel is.
  4. Ha megfelelő a tészta állaga, kiolajozunk egy tálat és beleborítjuk a tésztát. Folpackkal lefedve, meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  5. Lisztezett deszkára borítjuk, és 16 db egyenlő bucit formálunk a tésztából.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól távolabb tesszük a zsemléket, 30 percet a tepsiben is kelesztjük.
  7. A zsemléket megkenjük tojással, majd elkészítjük hozzájuk a keresztalapot.
  8. A lisztet vízzel simára keverjük úgy, hogy egy sűrűbb masszát kapjunk. A sűrű masszát beletöltjük egy habzsákba, amelynek a sarkára egy kicsi lyukat vágunk, ezzel rajzoljunk meg a zsemlékre a keresztet.
  9. A sütőbe egy hőálló tálban teszünk egy kevés vizet, majd a sütőt 200 fokra előmelegítve, légkeverésen 20-25 perc alatt pirosra sütjük a gyümölcsös zsemléket.
  10. Amíg sülnek, elkészítjük a mázat. A vízből és a porcukorból pár perc alatt szirupot készítünk, és a kész zsemléket megkenjük vele.
  11. Meggydzsem: a hozzávalókat egy lábasba tesszük, és addig forraljuk, míg besűrűsödik.

Vajjal és meggydzsemmel tálaljuk az édes bucikat.

Cukorbetegek és diétázók számára a fenti receptet a *-gal megjelölt alapanyagokból javasoljuk elkészíteni.

Recept: Marton Adrienn, Adri’s Kitchen
Fotó: Komáromi Annamária